Sådan bruges førende linjer til usædvanlig sammensætning

Førende linier er et kraftfuldt værktøj, som erfarne fotografer bruger til at forbedre balancen og den samlede sammensætning af deres billeder. Linjer bruges ofte til at føre seerens øje gennem fotografiet mod interessepunkter. Vores øjne er vores trænet til at "læse igennem" billeder, ligesom vi læser gennem ordene på en side. Linjer kan hjælpe med at lette dette, hvilket gør det nemt at "visuelt læse" et billede. På grund af denne førende effekt bruges linjer også til at formidle en følelse af dybde og afstand på et foto.

Mens de fleste godt sammensatte fotografier har linjer, der hjælper med at føre seere gennem billedet, har linjer en anden noget overraskende effekt. Linjer kan også bruges til at påvirke det samlede humør og fornemmelse af en komposition, og kan bruges til at tilføje en følelse af drama, spænding, stabilitet eller endda hårdhed til et billede. Lines er virkelig et kraftfuldt, og alsidigt, sammensat værktøj!

Ledende linjer findes næsten overalt i både naturlige og menneskeskabte indstillinger. Alt fra taggete kystlinjer og snoede floder til veje og arkitektur indeholder linjer. Selvom de ikke altid er umiddelbart indlysende, kan endog implicit linjer være overraskende effektive - og ved bevidst at kigge efter førende linjer i dine kompositioner, vil du snart være dygtig til at se dem.

Lad os udforske de tre hovedformål med førende linjer på et fotografi og se, hvordan linjer kan hjælpe med at tilføje dybde, henlede opmærksomheden og ændre det generelle humør på et foto. Find ud af, hvordan du kan bruge førende linjer til at forbedre dine kompositioner.

Opret dybde

Linjer bruges ofte til at tilføje en følelse af dybde til en komposition. Trods det faktum, at fotografering i høj grad er et todimensionelt medium; førende linjer er med til at skabe en reel fornemmelse af afstand og dybde i et foto.

Konvergerende linjer - linjer, der når horisonten, der forsvinder, er en fantastisk måde at formidle dybde og afstand på. Jo længere væk linjerne er, jo mindre bliver de, trækker seeren gennem scenen og tilføjer en følelse af perspektiv til fotografiet, hvilket hjælper seeren med at føle sig som om de er der.

Henlede opmærksomheden

Ledende linjer danner i det væsentlige en visuel sti og bruges ofte til at hjælpe med at henlede opmærksomheden på forskellige aspekter af en komposition. På grund af deres opmærksomhedsfangende kapaciteter bruges linjer ofte til at trække seeren gennem billedet, til forskellige punkter af visuel interesse eller til et hovedfokuspunkt truende i afstanden.

Skift billedets dynamiske

Mens linier oftest bruges til at tegne øjet gennem billedet, har linjer endnu et skjult talent. Det vil sige, de er undertiden i stand til at påvirke den generelle dynamik i et billede. Vores sind har en tendens til at forbinde forskellige linjer med forskellige stemninger - tagget betyder ofte hårdt eller ildevarslende, mens vandret har en tendens til at formidle en følelse af afslapning eller ro. Selvom dette ikke altid er tilfældet, og der er andre faktorer, der spiller ind i en kompositions samlede stemning, er det værd at være opmærksom på den effekt, som førende linjer kan have på den generelle fornemmelse af et billede.

Lad os se på et par karakteristika, der ofte er forbundet med forskellige typer linjer.

Vandret

Horisontale linjer er de mest almindelige linjer i fotografering. De har en tendens til at formidle en følelse af ro, hvile og stabilitet i en komposition. Tænk på den fredelige følelse af, at stabiliteten i en horisontlinje tilføjer billedet til den generelle fornemmelse.

Diagonal

Diagonale linier kan tilføje en følelse af energi og bevægelse til dit foto. De vekker interesse og formidler handling eller drama. Vipning af kameraet let for at fange en bil, der kører rundt om et hjørne, øger kompositionens visuelle dynamik. Komponering af et billede med en bro, et spor eller andet element, der spænder over rammen diagonalt, vil hjælpe billedet med at blive levende - tilføjer en visuel visuel energi til kompositionen.

Lodret

Lodrette linjer formidler en følelse af højde og styrke. Et klassisk eksempel på dette ville være at fotografere en bygning fra bunden og fremhæve, hvor højt og imponerende bygningen er.

Buet eller tagget

Buede linjer, som oftest findes i blæsende floder eller veje, tilføjer en følelse af afslappet, naturlig skønhed til et billede - mens taggede linjer som barske bjergtoppe har en tendens til at formidle en hård stemning.

Når du integrerer linjer i dine fotos, er det en god ide at være opmærksom på den stemning, som den samlede sammensætning formidler, og sørge for, at linjerne bidrager til at fremme dine kompositionsmål i stedet for at distrahere dem.

Binding af det hele sammen

For at få et glat, afslappende solnedgangsbillede, skal du inkludere horisontlinjen eller en bølgende kystlinje for at tilføje den rolige, afslappende fornemmelse, som du prøver at formidle.

At få linjerne til at arbejde for dig: Juster din vinkel

Det er forbløffende, hvordan en simpel justering kan have en stor indflydelse på det resulterende billede. Hvis du bare vinkler kameraet lidt højere eller lavere, eller flytter til et andet sted, kan det dramatisk ændre linjernes form og hjælpe din komposition med at tage en helt anden vending.

Læring at få øje på førende linjer

Mens linjer ikke altid er indlysende, er det vigtigt at være på udkig efter førende linjer, som du kan bruge til at fremme dine kompositioner. Mens nogle linjer - som vandfald eller veje er lette at se, er det værd at se lidt nærmere. Nogle af de mest effektive linjer er mere subtile, men linjer behøver ikke at være indlysende for at være magtfulde. Faktisk har nogle af de bedste billeder førende linjer, der er mindre end indlysende!

En af de første ting, der skal gøres, når du komponerer dit fotografi, er at kortlægge scenen, kigge efter førende linjer - eller kompositionselementer, der kan hjælpe med at tilføje balance og retning til dit billede. Bestem derefter, hvordan linjerne kan hjælpe dig med at binde alt sammen. Spørg dig selv, hvordan du kan bruge linjerne til at rette opmærksomheden mod emnet, eller for at føre seeren gennem billedet og ind i baggrunden. Husk også på dynamikken og den generelle fornemmelse, du vil formidle.

Hvis du prøver at fange en dramatisk storm, skal du kigge efter linjer, der er i overensstemmelse med den generelle fornemmelse. Indarbejd taggete bjergtoppe, stribe mørke skyer eller et uhyggeligt udseende træ som linjer, der afspejler den stemning, du prøver at fange.

Du vil måske også syntes om